Digitaal Leren met de Bossche Educatieve Makelaars

Digitaal Leren

De Bossche Educatieve Makelaars bieden de leerkrachten geschikt en kwalitatief goede leer- en doe-activiteiten om digitaal te leren. Op de leergebieden: lezen, cultuur, sport, gezondheid, technologie en natuur/milieu/duurzaamheid zijn hier beschrijvingen en links te vinden om ook het digitale onderwijs te verrijken.

Gezondheid thuis leren

logo GGD

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar GGD Hart voor Brabant heeft geselecteerd:

De Coronamaatregelen vragen veel van iedereen. Onder andere van ouders dat zij thuis hun kinderen lesgeven. Dat is best een uitdaging! Naast rekenen, taal en spelling, is het leuk om aandacht te hebben voor andere dingen die thuis goed uit te voeren zijn.  Ter inspiratie hieronder een aantal tips voor ouders:

Algemene coronatips voor kinderen:

 • Het Nederlands Jeugdinstituut informeert ouders, kinderen, professionals en gemeenten met een speciale website over het coronavirus. Het NJi werkt deze pagina doorlopend bij in samenwerking met diverse partners, waaronder het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
 • Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vraagt extra aandacht voor kwetsbare kinderen en kinderen met een lastige thuissituatie:  “Let op elkaar. En vooral: let op de kwetsbare kinderen en jongeren. Niet ieder kind heeft een fijn thuis. Een kind is nu extra kwetsbaar. Vergeet dat in deze hectische tijden niet.” Lees meer bij de Kinderombudsman over vragen over corona. Hier staan ook tips en links naar meer informatie voor kinderen en jongeren zelf.

Thema relaties, seksualiteit en diversiteit:

 • Deze week is het de Week van de Lentekriebels (van 16 maart t/m 20 maart):
 • Klik hier voor allerlei informatie over seksuele opvoeding, onder andere brochures over thuis het gesprek aangaan met uw kind.
 • Op YouTube zijn er allerlei initiatieven te vinden, bijvoorbeeld Kleuterklas TV, met een dagelijkse video.

Thema bewegen en sport:

Thema voeding:

 • Ook smaaklessen kun je prima thuis uitvoeren. Er is een inspiratieboek voor de onderbouwmiddenbouw en bovenbouw.
 • Ga heerlijk de buitenlucht in om zaadjes te zaaien in de tuin of plantjes in de tuin te planten? Of  bekijk de beestjes in uw tuin!
 • Het Voedingscentrum maakte een aantal leuke video’s waarbij kok Pierre Wind kinderen leert hoe ze een lekkere en gezonde maaltijd moeten bereiden.  

Thema Welbevinden:

 • Even wegdromen: Droom met de kinderen over waar ze graag nog heen willen gaan.
 • Zorg voor een kaart van Nederland, Europa of de wereld. Wie zou waarheen willen en waarom? Ken je iemand die er geweest is? Woont er misschien familie? Zijn er fijne herinneringen verbonden aan de plek? Wat is/gaat er anders dan thuis?
 • Dromen over reizen kan goed gecombineerd worden met andere lessen, zoals wereldoriëntatie of aardrijkskunde. Stel dan ook meer inhoudelijke vragen.
 • Positief einde van de dag: eindig iedere dag positief met een compliment en bespreek samen wat het leukste moment van de dag was.
 • Gratis e-book met 52 gelukslessen voor ouders en kinderen.

Gezonde boy

 

Cultuur thuis leren

logo huis73

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar cultuur voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

 

ALGEMEEN

 • Je eigen museum thuis. Het Noordbrabants Museum helpt kinderen zelf een museum te beginnen. Zij gaan de kinderen helpen dit museum op te zetten. Vanaf dinsdag 14 april plaatsen Aafke, Geertje en Sofie 30 dagen lang, iedere doordeweekse dag een filmpje met een opdracht op het Instagram kanaal je_eigen_museum. In deze filmpjes kijken zij samen met de kinderen naar de kunstwerken in het museum, maar ze gaan ook elke dag zelf aan de slag. Zij helpen met het inrichten van hun eigen museum, het maken van uitnodigingen, entreekaartjes en het organiseren van een echte opening.Omdat de kinderen nu niet naar het museum kunnen, hebben ze straks een minimuseum om te bewonderen en te laten zien. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en zijn ook leuk om samen te doen als gezin. Zij zouden het fantastisch vinden als de kinderen een foto op Instagram met de #jeeigenmuseum. Je kunt ook later beginnen, opdrachten overslaan en filmpjes terugkijken. Mail voor vragen: Aafke, Geertje en Sofie.

GROEP 1-2

GROEP 3-4

GROEP 5-6

GROEP 7-8

Moeder en dochter met gitaar

 

Technologie thuis leren

logo knooppunt technologie 073

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar Knooppunt Technologie 073 voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

GROEP 1 - 8:

 • AHA!-vragen-generator - Wat is kippenvel? Kan geluid bewegen? Met deze praktische digitale tool kunnen ouders of leerkrachten samen met leerlingen in slechts 15 minuten op zoek gaan naar een antwoord op een van de vele W&T-vragen.
 • SkillsDojo - Leuke en leerzame video's en materialen voor 6 t/m 14 jaar. Thuis of op school.
 • MOL073 NIEUWS - De materialen van MOL073 zijn in omloop bij veel kindcentra in 's-Hertogenbosch. Rascha van de Sluijs (info@mol073.nl) laat weten dat nu de kindcentra dicht zijn de materialen door de kindcentra thuis ingezet mogen worden. Zet ze thuis in! Dat houdt je eigen kinderen even bezig als jij je leerlingen moet ondersteunen in hun thuisonderwijs. 
 • Ontdek thuis de wereld om je heen (NEMO Science Museum)
 • Ruimtevaart in de klas

jongen achter computer

 

 

Lezen thuis leren

logo huis73

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar Huis73 voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

 

 

ALGEMEEN

Thuisbieb.nl - Huis73 Den Bosch en alle bibliotheekvestigingen zijn de komende tijd vanwege het Coronavirus gesloten. Doordat de meeste mensen deze periode thuis moet blijven is er ineens meer ruimte om te lezen. Boeken bieden plezier, afleiding en een fijne dagbesteding voor volwassenen én kinderen. Om lezend Nederland tegemoet te komen, lanceren de Nederlandse bibliotheken de ThuisBieb: een app met 100 gratis e-books voor iedereen. Ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek. De ThuisBieb is er in ieder geval tot en met 10 mei. Ook landelijk en lokaal zijn er talloze online initiatieven op het gebied van lezen, kunst en cultuur. Op Huis73 online is een selectie te vinden van deze initiatieven met tips voor jeugd, volwassenen en het onderwijs. 

GROEP 1-2

GROEP 3-8

Vader en dochter lezen

 

Natuur, milieu en duurzaamheid thuis leren

logo gemeente 's-Hertogenbosch

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar natuur, milieu en duurzaamheid voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

 

​​​​​​​natuur meisje

 

Sport en bewegen thuis leren

logo 's-port

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar 'S-Port voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

 

Of klik hier voor meer thuis leren activiteiten sport en bewegen.dansende vader en dochter