Digitaal Leren met de Bossche Educatieve Makelaars

Digitaal Leren

De Bossche Educatieve Makelaars bieden de leerkrachten geschikt en kwalitatief goede leer- en doe-activiteiten om digitaal te leren. Op de leergebieden: lezen, cultuur, sport, gezondheid, technologie en natuur/milieu/duurzaamheid zijn hier beschrijvingen en links te vinden om ook het digitale onderwijs te verrijken.

Gezondheid digitaal leren

logo GGD

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar GGD Hart voor Brabant heeft geselecteerd:

Algemene coronatips voor kinderen:

 • Het Nederlands Jeugdinstituut informeert ouders, kinderen, professionals en gemeenten met een speciale website over het coronavirus. Het NJi werkt deze pagina doorlopend bij in samenwerking met diverse partners, waaronder het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
 • Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vraagt extra aandacht voor kwetsbare kinderen en kinderen met een lastige thuissituatie:  “Let op elkaar. En vooral: let op de kwetsbare kinderen en jongeren. Niet ieder kind heeft een fijn thuis. Een kind is nu extra kwetsbaar. Vergeet dat in deze hectische tijden niet.” Lees meer bij de Kinderombudsman over vragen over corona. Hier staan ook tips en links naar meer informatie voor kinderen en jongeren zelf.

Thema relaties, seksualiteit en diversiteit:

 • Van 15 t/m 19 maart 2021 is het de Week van de Lentekriebels:
 • Klik hier voor allerlei informatie over seksuele opvoeding.

Thema voeding:

 • Ook smaaklessen kun je prima thuis uitvoeren. Er is een inspiratieboek voor de onderbouwmiddenbouw en bovenbouw.
 • Ga heerlijk de buitenlucht in om zaadjes te zaaien in de tuin of bekijk de beestjes in jouw tuin!
 • Het Voedingscentrum maakte een aantal leuke video’s waarbij kok Pierre Wind kinderen leert hoe ze een lekkere en gezonde maaltijd moeten bereiden.  

Thema Welbevinden:

 • Even wegdromen: Droom met de kinderen over waar ze graag nog heen willen gaan.
 • Zorg voor een kaart van Nederland, Europa of de wereld. Wie zou waarheen willen en waarom? Ken je iemand die er geweest is? Woont er misschien familie? Zijn er fijne herinneringen verbonden aan de plek? Wat is/gaat er anders dan thuis?
 • Dromen over reizen kan goed gecombineerd worden met andere lessen, zoals wereldoriëntatie of aardrijkskunde. Stel dan ook meer inhoudelijke vragen.
 • Positief einde van de dag: eindig iedere dag positief met een compliment en bespreek samen wat het leukste moment van de dag was.

Gezonde boy

 

Cultuur digitaal leren

logo huis73

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar cultuur voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

 

ALGEMEEN

 • Je eigen museum thuis. Het Noordbrabants Museum helpt kinderen zelf een museum te beginnen. Vanaf dinsdag 14 april 2020 plaatsten Aafke, Geertje en Sofie 30 dagen lang, iedere doordeweekse dag een filmpje met een opdracht op het Instagram kanaal je_eigen_museum. In deze filmpjes kijken zij samen met de kinderen naar de kunstwerken in het museum, maar ze gaan ook elke dag zelf aan de slag. Zij helpen met het inrichten van hun eigen museum, het maken van uitnodigingen, entreekaartjes en het organiseren van een echte opening. Omdat de kinderen nu niet naar het museum kunnen, hebben ze straks een mini-museum om te bewonderen en te laten zien. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en zijn ook leuk om samen te doen als gezin. Zij zouden het fantastisch vinden als de kinderen een foto op Instagram met de #jeeigenmuseum. Je kunt ook later beginnen, opdrachten overslaan en filmpjes terugkijken. Mail voor vragen: Aafke, Geertje en Sofie.

GROEP 1-2

GROEP 3-4

GROEP 5-6

GROEP 7-8

Moeder en dochter met gitaar

 

Technologie digitaal leren

logo knooppunt technologie 073

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar Knooppunt Technologie 073 voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

GROEP 1 - 8:

 • AHA!-vragen-generator - Wat is kippenvel? Kan geluid bewegen? Met deze praktische digitale tool kunnen ouders of leerkrachten samen met leerlingen in slechts 15 minuten op zoek gaan naar een antwoord op een van de vele W&T-vragen.
 • SkillsDojo - Leuke en leerzame video's en materialen voor 6 t/m 14 jaar. Thuis of op school.
 • MOL073 NIEUWS - De materialen van MOL073 zijn in omloop bij veel kindcentra in 's-Hertogenbosch. Rascha van de Sluijs (info@mol073.nl) laat weten dat nu de kindcentra dicht zijn de materialen door de kindcentra thuis ingezet mogen worden. Zet ze thuis in! Dat houdt je eigen kinderen even bezig als jij je leerlingen moet ondersteunen in hun thuisonderwijs. 
 • Ontdek thuis de wereld om je heen (NEMO Science Museum)
 • Ruimtevaart in de klas

jongen achter computer

 

 

Lezen digitaal leren

logo huis73

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar Huis73 voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

ALGEMEEN

Landelijk en lokaal zijn er talloze online initiatieven op het gebied van lezen, kunst en cultuur. Op Huis73 online is een selectie te vinden van deze initiatieven met tips voor jeugd, volwassenen en het onderwijs. Zoals bijvoorbeeld de wekelijkse voorleessessie van Verhaaltjestijd 2+ elke woensdag en vrijdag via zoom!

Daarnaast zijn er nog vele andere online initiatieven om ook nu bezig te blijven met lezen en taal. Hieronder vind je een selectie:

GROEP 1-2

GROEP 3-8

Vader en dochter lezen

 

Natuur, milieu en duurzaamheid digitaal leren

logo gemeente 's-Hertogenbosch

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar natuur, milieu en duurzaamheid voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

 

groep 1 -8: 

Groep 1-3: 

Groep 4-8: 

natuur meisje

 

Sport en bewegen digitaal leren

logo 's-port

Bekijk hier de leer- en doeactiviteiten voor thuis die de Bossche Educatieve Makelaar 'S-Port voor kindcentra in 's-Hertogenbosch heeft geselecteerd:

 

Groep 1-8:

 • Bewegen Samen Regelen; interactief platform voor beweeg-, sport- en spelactiviteiten. Scholen kunnen hier inloggen met hun eigen inloggegevens om toegang te krijgen tot al het materiaal. Scholen zonder inloggegevens kunnen met een gast-inlog (inlognaam: gast-denbosch@s-port.nl / wachtwoord: GastBSR) toegang krijgen tot de onderdelen die door 'S-port zijn ontwikkeld. 
 • De organisatie van de nationale buitenlesdag heeft een databank met 70 buitenles-werkvormen opgesteld: https://buitenlesdag.nl/
 • Op YouTube kan je ook allerlei oefeningen vinden voor een gymles voor thuis.

 

Groep 7-8

dansende vader en dochter