Hoe kun je NSMV?

Hoe kun je NSMV

‘Onderwijs stelt de vraag’ is de essentie van Niet stapelen, maar vervangen. Als kindcentra vervangend materiaal willen aanvragen, moeten zij eerst weten wat zij zelf ‘in huis hebben’. Pas als je weet welke leermiddelen en -activiteiten je als kindcentrum zelf hebt, kun je kiezen wat je daaruit wilt vervangen.

In samenwerking met de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) zijn hiervoor ‘aanbodsdoelen’ ontwikkeld voor de leergebieden: Kunstzinnige Oriëntatie, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Digitale geletterdheid en Bewegingsonderwijs. Deze aanbodsdoelen zijn vanaf 2019 de gemeenschappelijke taal tussen kindcentra en externe – aanbiedende - partners. En tevens zijn deze leerlijnen en aanbodsdoelen de landelijke basis (ook voor bijvoorbeeld Curriculum.nu).

Kindcentra die werken of gaan werken met Niet stapelen, maar vervangen koppelen daarom eerst hun eigen leermiddelen en -activiteiten aan de genoemde aanbodsdoelen: pagina’s of alinea’s uit methodes of thema- of projectlessen uit het eigen curriculum. Daarna kan het kindcentrum materialen en activiteiten bij specifieke aanbodsdoelen vragen die eigen materialen en activiteiten vervangen.

Hoe NSMV